Matcha Çayı Nedir?
Gyokuro cinsi çay ağaçlarından elde edilen matcha çayı özel olarak yetiştirilir ve yeşil çay çeşitlerinden birisidir. Gölgede yetiştirildikten sonra çay ağacı yapraklarının oksitlenmeden toplanmasıyla hazırlanır. Toplandıktan sonra özel yöntemlerle kurutulur ve toz haline getirilir.
Japonya'da sıklıkla kullanılan yeşil renge sahip bu çay günümüzde ise birçok farklı ülkede tüketilen bir çay haline geldi. Matcha çayı faydaları ile öne çıkar ve sade yeşil çaya göre daha çok tercih edilir.
NEDEN MATCHA ÇAYI?
- İçerisinde güçlü antioksidanlar barından bu özel çay vücudu tehlikeli radikallere karşı korur ve onlarla savaşmanıza yardımcı olur. Antioksidan oranının diğer antioksidan içeren çaylara göre 5 daha fazla olduğu bilinir.
- Japon matcha çayı faydaları arasında yaşlanmayı geciktirme etkisi de mevcuttur.
- Yapılan araştırmalara göre kolesterol üzerinde pozitif etkilere sahiptir. Kesin olmayan bilgiye göre Matcha çayı içen kişilerin içmeyen kişilere göre kötü kolesterolünün daha az olduğu gözlenlenmiştir.
- Faydalarından birisi de metabolizmayı diğer çaylara oranda 4 kat daha fazla hızlandırmasıdır. Özellikle ileri yaşlarla birlikte metabolizma yavaşlamasına iyi gelir.
- Detoks etkisi ile bilinen Matcha çayının içinde bulunan klorofil isimli madde vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olur.
- İçeriğindeki L-theanin madde sayesinde serotonin ve dopamin hormonlarının salgılanmasını destek olur. Bilindiği üzere bu iki hormon olumlu düşünme ve konsantrasyonu artırmaya yarar. (Sağlık sayfasından alıntıdır.)
1 yemek kaşığı taze matcha çayı (Taze olması önemli. keke rengini vermesi açısından. Eğer taze olmayan Matcha çayı kullanırsanız, kekiniz parlak ve canlı olmayacaktır.)
4 büyük yumurta (50 gr)
3/4 çok amaçlı un
1/2 kabartma tozu
1/2 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı tam yağlı süt
1/2 çk vanilya özü
Matcha krema:
3/4 ağır krema (çırpılmış ve soğutulmuş)
1/2 beyaz çikolata (benmari usulü eritebilirsiniz veya microdalga fırında)
1/2 bardak taze peynir
1 çk matcha çayı tozu (isteğe bağlı)
(İsterseniz hazır pastacı kreması kullanabilirsiniz.)
Çilek, çikolata matcha çayına çok yakışıyor. İsterseniz pasta katmanlarının arasına koyabilirsiniz.
Yapılışı:
Oda sıcaklığında olan yumurtanon akları ve sarısını ayırıyoruz. Ayrı kaplarda bölünmüş olan şekerle çırpıyoruz. Şekerleri üç parçada eklemeye gayret edelim. Yumurta aklarını sivri dik tepeler olana kadar çırpıyoruz. Sarıları ise rengi açılıp krema haline gelene kadar. Yumurta sarılarına bir kapta karıştırdığımız kuru malzemeleri eleyerek ilave ediyoruz. 3yk süt ü de ilave ediyoruz. daha sonra yumurta aklarını elde ettiğimiz karışıma katlayarak ekliyoruz. yumurta aklarını yavaş yavaş katlayın. Fırın tepsisine dökün. Tepsiyi hafifçe sert bir yere vurup içindeki kabarcıkların çıkmasını sağlayın. önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin. Kek piştikten ve soğuduktan sonra kalıplarla kesip aralarına pastacı kreması koyup dışını da sıvama kreması ile sıvadıktan sonra dolaba koyabilirsiniz. Ben süslemerken şeker hamuru, çikolata ve boncuk şekerlemeler kullandım.





Yorumlar
Yorum Gönder